Het album De Slavenroutes bestrijkt de periode 1444 tot en met 1888 – het jaar waarin de slavernij in Brazilië werd afgeschaft - en omvat muziek afkomstig van Mali tot Brazilië, Colombia, Mexico en de Verenigde Staten.
Dit nieuwe multiculturele project van Jordi Savall (Catalaans gambaspeler en dirigent) en van zijn musici belicht in The Routes of Slavery (1444 - 1888) voor het eerst het onderwerp slavernij in de geschiedenis van de muziek en de drie continenten die betrokken waren bij de handel in Afrikaanse slaven en hun uitbuiting in de Nieuwe Wereld. De continenten worden verenigd in de oude muziek uit de koloniale periode, de muzikale tradities van Mali en de mondeling overgeleverde tradities van de afstammelingen van slaven in Madagascar, Brazilië, Colombia en Mexico. In het boek wordt de geschiedenis van de slavernij beschreven aan de hand van historische teksten; beginnend met de vroege kronieken van 1444 en eindigend met woorden geschreven door de Winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede Martin Luther King, vlak voordat hij vermoord werd in 1968.
Met steun van de UNESCO is de muzikale verzoening gebaseerd op gelijkheid, harmonie en wederzijdse inspiratie, ter nagedachtenis/herinnering aan een tragisch en beschamend hoofdstuk uit de geschiedenis van het mensdom/de mens. Een groots historisch en muzikaal fresco, dat licht werpt op de houding van het Westen naar de Afrikanen in Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en Europa alsook zijn onverschilligheid naar het “vergeten” Afrika. Maar het is ook een bijzondere muzikale ervaring waarbij muziek en dans samenkomen, een ervaring waarmee we leren dat cultuur ook een manier van overleven is, een plek waar vrede, troost en hoop samenkomen.
Jordi Savall maakt de muzikale reis door de geschiedenis van 444 jaar slavernij met zijn musici van Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya en het Tembembe Ensamble Continuo (gericht op de Mexicaanse barok- en de traditionele Latijns-Amerikaanse muziek). Met medewerking van Kassé Mady Diabaté (griot zanger uit Mali), Iván García (bas, Venezuela) Maria Juliana Linhares (zang, Brazilië), Bakary Sangaré (verteller) en Ballaké Sissoko (kora, Mali) en andere musici uit Madagascar, Marokko, Brazilië, Argentinië en Venezuela.
The routes of slavery: 2-sacd-boek, dvd De Slavenroutes bestaat uit een fraai vormgegeven en goed gedocumenteerd, ruim 500 pagina’s tellend boekwerk met twee sacd’s en een dvd met een registratie van het live concert dat op 17 juli 2015 tijdens de tiende editie van het festival Musique et Histoire pour un Dialogue Interculturel heeft plaatsgevonden in de abdij Sainte-Marie de Fontfroide in Narbonne. Het boek is in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Catalaans.